Satsning på pojkar och MAG

MAG = manlig artistisk gymnastik = tävlingsgymnastik för pojkar

Vi har ett stort utbud av grupper för barn och ungdomar som vill träna gymnastik: knattesprattel, basgrupp, trampolin, trupp och KvAG för att nämna några.

Det som vi inte har i dagsläget är tävlingsgrupper för pojkar som är inriktade på manlig artistisk gymnastik. På flicksidan är den här väldigt stor (brons, silver, guld, smaragd och diamant).

Nu vill vi göra en satsning på pojkar och vill kunna erbjuda dem att träna mer fokuserad gymnastik och använda alla redskap och i framtiden tävla.  Det är ett projekt som kommer att ta tid, så det är lika bra att börja nu.

Under sportlovet kommer vi att erbjuda två tillfällen för de pojkar som är intresserade av att testa detta. Det handlar alltså inte om att fritt använda trampoliner och göra volter, utan att mera systematiskt lära ut tekniker på alla redskapen som hör till MAG (barr, räck, hopp, matta, ringar och bygelhäst), men förstås med mycket lek och utmaningar.

För att få en ännu djupare insikt kommer vi att arrangera ett läger här på Åland 20-22.3 mars, där huvudtränarna kommer från väletablerade föreningar i Helsingfors och andra klubbar med stark tradition inom pojkgymnastiken. Lägret är öppet för alla intresserade pojkar i Svenskfinland. På det här lägret hoppas vi att vi får många intresserade killar härifrån Åland med.

För att vara med på prova på-tillfällena behöver man inte vara medlem i föreningen (behöver bli sen om man ska delta i lägret) eller ha någon direkt erfarenhet av gymnastik. Det räcker med intresse och vilja att testa på och utmana sig själv.

Via länken här hittar ni tiderna och hur man anmäler.

Pojkläger

Vid frågor kontakta Ylva 0457-3433899, ylva@gymnastik.ax

Klubbmästerskap i AG och Trampolin

Inför lördagens KM har vi ca 80 anmälda deltagare och extra roligt är att även Trampolin är med. Trampolingymnasterna är uppdelade i två grupper.

I tävlingen för AG är gymnasterna som tävlar i klass B indelade i två grupper. I B1 tävlar de gymnaster som inte går i en renodlad AG-grupp (brons eller silver) samt de AG-gymnaster som är under skolåldern. B2 är för de gymnaster som går i AG-grupp och är vana vid att tävla.

I KM finns det även möjlighet för gymnasterna att tävla i olika klasser beroende på redskap. Gymnasten kanske inte är redo att gå till nästa klass helt och hållet, men vill testa ett eller flera redskap i den svårare klassen .

Tidtabell (för alla):

09.30 Gemensam uppvärmning
10.00 Inmarsch
12.00 Prisutdelning

Prisutdelning: Guldmedalj delas ut till vinnarna i varje klass och varje redskap. Alla får deltagarmedalj. Under prisutdelningen delar vi även ut diplom och medaljer för märken som klarats av under de senaste märkesdagarna. Kan man inte närvara, får gymnasten sitt märke av sin tränare.

 

FSGM i Mariehamn

Helgen 9-10 november arrangerar vi Finlands Svenska Gymnastikförbunds specialmästerskap här i Mariehamn. Hit kommer 260 gymnaster från hela Svenskfinland för att träffas och tävla. Tävlingarna ordnas en gång per termin och flyttar runt bland de olika medlemsföreningarna.  Vi har själva hela 60 gymnaster i alla klasser som ska delta!

Flickorna tävlar i klasserna B-G. Är det fler än 40 gymnaster totalt så delas klassen upp i äldre och yngre. Den här gången är det uppdelat i klasserna B och C. En gymnast börjar alltid i klass B. För att gå till nästa klass krävs bl a en viss kategori, som är baserat på tävlingsresultat, samt att gymnasten är redo att ta sig an en svårare tävlingsklass.

I klasserna B-D är det obligatoriska serier, där programmen ökar i svårighetsgrad för varje klass. I klasserna E-G är det egna serier som gäller och där gymnasterna har olika svårighetskrav att uppfylla.

Våra gymnaster som på finska sidan tävlar på landslagslinjen kommer här att gå in och tävla F eller G.

Pojkklasserna är uppdelade enligt P1, P2 osv och följer samma system som flickorna, där det blir svårare ju högre upp man kommer. I och med att pojkarna har sex redskap så har man in de lägre klasserna tagit bort vissa och när man kommer uppåt får man ta sig an dem på olika anpassade sätt. Vi har inga egna pojkar i tävlingsklasserna.

Kom gärna och titta och heja på alla gymnaster. Alla klasser är fascinerande att följa på sitt sätt. Vi har även kafé under helgen i hallen, så du kan samtidigt njuta av en kopp kaffe med något gott till 🙂

Tidtabell lördag
09.30 Tävling klass D och pojkar
11.00 Prisutdelning klass D och pojkar
13.00 Tävling klass E, F och G
15.45 Prisutdelning klass E, F och G
16.30 Tävling klass C
18.40 Prisutdelning klass C

Tidtabell söndag
08.30 Tävling klass B äldre (f. 2009 och tidigare)
10.45 Tävling klass B yngre (f. 2010-2012)
12.30 Prisutdelning klass B

 

Träning för vuxna

Vi utökar vår verksamhet för ungdomar (16+) och vuxna på allmän begäran. Oavsett nivå kan du träna hos oss.

Tisdagar 20-21.30 Calisthenics; träning med kroppen som redskap. Ledarledd.

Onsdagar 20-21.30 Trampolin; alla tränar på sin egen nivå. Ledarledd.

Söndagar 20-21.30 Freegym Senior; öppen hall och egen träning. Ledarövervakad.

För grupperna Calisthenics och Trampolin betalar man en terminsavgift (ordinarie pris 115,00 vilket justeras om man börjar efter att terminen har börjat). Tillkommer gör medlemsavgift på 20,00 per år. Anmälan till grupperna skickas till info@gymnastik.ax.

Freegym Senior är drop-in och man betalar 7,00 per gång. Första träningstillfället kostar 20,00 och då lämnar man även sina kontaktuppgifter för medlemsregistret. Det finns ledare i hallen om man behöver hjälp med något, men i övrigt är det egen träning som gäller. Alla bör ha försäkring samt komma ihåg att all träning sker på egen risk. Om du är intresserad av Freegym Sr gå gärna med i gruppen med samma namn på Facebook, för att hålla dig uppdaterad.