Märkesdagar

Kommande  märkesdagar

Alla märken 17.00-20.00

Alla märkesdeltagare anmäler sig via samma länk. När anmälan har gått ut gör vi en tidsindelning baserat på antalet gymnaster per märke och meddelar deltagarna. Koppar är först ut kl 17.00 och därefter i kronologisk ordning, men där vissa märken kan gå samtidigt.

Anmälningslänk märkesdag

Ungefär två gånger per termin ordnar vi märkesdag. Märkena är framtagna av Gymnastikförbundet och är lika för alla i Finland. De olika märkena testar gymnasternas färdigheter på de olika redskapen, samt styrka, grundkoordination och vighet. Det huvudsakliga syftet med dessa märken är att de ska fungera som incitament till att träna grundläggande övningar, men också utmana och belöna. Gymnasterna får se vad de har lärt sig och också vad de behöver jobba på för att klara nästa nivå. 

För att få tävla i klass B ska gymnasten ha klarat bronsmärket och det är även en rekommendation att ha klarat silvermärket. Vidare till klass C är det rekommenderat att gymnasten ska ha klarat guldmärket. Smaragdmärket gäller för klass E. Diamantmärket är för de gymnaster som aspirerar på landslagslinjen och förberedande landslagsgrupper.

Inom MAG (manlig artistisk gymnastik) finns inte märken på samma sätt. I GymÅ gör alla samma i kopparmärket, men från bronsmärket är de anpassade till att passa för de redskap och tekniker som används inom den MAG.

På en märkesdag delas gymnasterna in i grupper och får testa på en mängd olika stationer. Inför varje station går ledaren igenom vad som ska göras och vad som krävs för att få godkänt. De flesta är övningar som gymnasterna känner igen från träningarna. Ledaren noterar när en gymnast klarar en viss övning. Om en gymnast inte klarar alla övningar på ett och samma tillfälle får han eller hon fortsätta nästa gång med de övningar som ännu inte är avklarade. När gymnasten har klart ett märke får hen en medalj, pokal eller diplom (olika beroende på märket). 

Alla nya börjar med kopparmärket, förutom gymnaster i AG-grupper, som kan börja direkt med brons.  Även vissa andra undantag kan förekomma. Man får gärna göra märken fastän man inte är intresserad av att tävla.

Inom AG:n är de olika gymnastikmärkena koppar, brons, silver, guld, smaragd och diamant. På vår YouTube-kanal finns alla AG-märken filmade. Sök på GymÅ Malin.  

Kostnaden för märkesdagen är 8 euro och betalas i samband med anmälan.