Höstterminen 2024
Alla grupper där det ännu finns platser kvar i är öppna för anmälan i Suomisport. Klicka på följande länk: https://info.suomisport.fi/sv/ och sök på evenemang (i appen står det sporttihaku). Välj gymnastik som gren och Jomala som ort.
Vill du se en förteckning över alla grupper och tider finns här ett dokument med schema 2024-2025 där du får en översikt.
När terminen börjar får man testa två gånger innan man behöver bestämma sig. Därefter är anmälan bindande och terminsavgiften skickas ut. Avanmälan ska ske skriftligen till info@gymnastik.ax.
Om du har frågor kan du höra av dig per mejl till info@gymnstik.ax eller per telefon 0457-3433899 (dagtid).
Här en översikt över våra olika grupper:
Familjegymnastik: Barn (från 2 år, ska ha fyllt senast den 30.8) gymnastiserar tillsammans med aktiv vuxen. Ledarledd verksamhet. Fokus på grovmotorik. Tänk på att både barnet och en vuxen ska anmälas och vara medlemmar. En vuxen ska finnas med i registret, men det går bra att byta vem som går med barnet.
Freegym Mini: öppen hall för barn under skolåldern tillsammans med förälder. Fredagar 10.00-11.30. Drop in. Ingen anmälan behövs. Betalning på plats. Gå med i Facebook-gruppen GymÅ Freegym Mini och Familj för att få uppdaterad info.
Freegym Familj: öppen hall för alla intresserade. Lördagar 10.00-11.00. Barn under skolåldern ska ha en vuxen med sig. Drop in. Ingen anmälan behövs. Betalning på plats. Gå med i Facebook-gruppen GymÅ Freegym Mini och Familj för att få uppdaterad info.
Freegym är en friare form av träning. Barnen får välja vad de vill träna på. Ledare finns i salen för att hjälpa och ge tips samt övervaka. Terminsavgift.
Freegym Senior: öppen hall för äldre ungdomar (16+) och vuxna. Drop in och betalning på plats. Gå med i Facebook-gruppen GymÅ Freegym sr för att få uppdaterad info.
Knattesprattel: För barn från 4 år utan förälder. Barnen ska ha fyllt 4 år per den 30.8. Om det finns platser kvar kan även barn som under hösten fyller fyra år få plats. Ledarledd träning med fokus på grovmotoriska färdigheter. Vi har många olika grupper och åldersindelar. Alla knattegrupper har ett djur som namn.
Läsgympa: Kombination av rörelse och läsning. Vi hoppar, springer och rör på oss samtidigt som vi läser en berättelse. Vi börjar med uppvärmning och sätter oss sedan och börjar resan. Vi avslutar sedan passet med slutet på sagan. Det här passet är för barn med spring i benen och som gillar att leva sig in i berättelser. Under passet bygger vi broar, letar skatter, hoppar och svingar oss fram.
Basgrupper: Grupperna är indelade enligt ålder, men inte enligt kön. Vi har valt att ha blandgrupper, eftersom träningen i breddgrupperna inte skiljer sig åt för pojkar och flickor. Alla redskap används på sätt som är stimulerande och utvecklande för motoriken, koordinationen och styrkan.
Oberoende av nivå eller tidigare erfarenhet kan man alltid välja någon av basgrupperna som tränar 1 timme. Alla barn är olika och det är omöjligt att skapa grupper som är helt homogena, eftersom vi inte utför tester. Vissa nybörjare kan mera, andra behöver längre tid på sig och till på det utvecklas alla olika. Övningarna går att anpassa och man gör på sin egen nivå. Även om man har lärt sig lite mera är det inga problem att gå i en basgrupp 1h. I och med att det är flera ledare per grupp så kan man även dela upp gruppen i mindre om det behövs.
För att träna i en fortsättningsgrupp (1,5h) ska barnet ha gått 2-4 terminer i en basgrupp/knattegrupp och/eller kunna stå på händer, hjula samt överslag på barr. Dessa behöver inte vara perfekta på något sätt och dessa övningar kan man ju ha lärt sig på annat sätt än inom vår verksamhet.
Vill man träna flera gånger i veckan har vi numera hobbytävlingsgrupper (se info om KvAG).
Parkour: Äntligen kan vi erbjuda parkour! Det är nytt för oss och vi provar oss fram. Önskvärt är att barnen ska ha deltagit i basgrupp eller trampolin tidigare eller ha allmän god kroppskontroll. Förkunskaper är kullerbytta bakåt och framåt, handstående och hjulning. Här finns en bra film från svenska gymnastikförbundet om parkour.
KvAG (kvinnlig artistisk gymnastik) – för flickor som vill träna två gånger i veckan eller mera och eventuellt tävla. Indelas i förtävling, hobbytävling, tävling och fokus. Till grupperna förtävling (under skolåldern) och hobbytävling anmäler man sig via Suomisport direkt.
Systemet har gjorts om inför hösten 2024 för att kunna erbjuda flera typer av grupper och transparens mellan grupperna. Läs mera om AG-strukturen här. Det flera parallella grupper att välja mellan med samma inriktning.
MAG (manlig artistisk gymnastik) – i dagsläget har vi ingen tävlingsgymnastik för pojkar, men en grupp (pojkar fortsättning) som kan ses som förberedande (om intresse finns).
Trupp – disciplin inom gymnastiken som är en lagsport. Tränar fristående, trampett och tumbling. Just nu har vi en grupp, Bellatrix & Show, med fokus på uppvisning, läger, ev tävling och Eurogym.
Superteens – kravlös träning för ungdomar födda 2012 och tidigare. Viktigast här är att träna och utmana sig själv. Ungdomarna får själva vara med och påverka innehållet. Alla nivåer välkomna.
Trampolin – Åldersindelade grupper. Fokus på trampolinhoppning, men innehåller även inslag av träning på grund- och förövningar. För fortsättningsgrupper bör barnen ha grundläggande kunskaper och god kroppskontroll.
Funkis – grupper för barn i behov av att träna i liten grupp eller av särskilda insatser. Om du är ny, ta gärna kontakt med anna-maria@gymnastik.ax innan du anmäler.
Vuxenträning – Ledarledd träning där deltagarna utmanas efter egen nivå. Inga krav på förkunskaper. Vi använder hallens alla redskap, stora som små. Vi tar emot friskvårdskuponger. Länk till anmälan hittar du här.
Gympainspirerad cirkelträning – tuff morgonträning där vi använder stora och små redskap. Vi tar emot friskvårdskuponger. Länk till anmälan hittar du här.
Seniorträning – för personer 65+. Vi tränar balans, styrka och koordination. Använder oss av stora och små redskap. Alla övningar kan anpassas efter individen. Du betalar endast för de tillfällen du deltar i. Tiden är onsdagar 10.30-11.15. Länk till anmälan och mer info hittar du här.
Ingen avgift tas upp vid själva anmälan (varför det står avgiftsfritt), utan termins- och medlemsavgift (förteckning finns här) faktureras i september via Suomisport. Det betyder alltså att det är ok att testa en till två gånger innan man bestämmer sig.
Alla deltagare, förutom familjegymnastiken och grupper för vuxna, får en städtur tilldelad till sig per kalenderår (HT24+VT25). Grupper som tränar tre gånger eller fler i veckan får två tillfällen. Det är obligatoriskt att delta. Mer info kommer vid terminsstart.
Vid frågor, kontakta info@gymnastik.ax eller 0457-3433899 (kontorstid).
Frågor om KvAG, kontakta Meiju på meiju@gymnastik.ax eller Malin på malin@gymnastik.ax.
Terminsstart är vecka 34 för alla breddgrupper. AG-grupperna har avvikande träningstider. Träningarna kommer att synas i Suomisport första veckan i augusti (tidigare för AG-grupperna).
Tävling 12-13.10 – träningsledigt.
Vecka 42 träningsledigt hela veckan.
Ledigt fredagen den 6.12.
Sista träningsveckan innan jullov är vecka 50.
Alla gymnaster ska ha en egen försäkring.